IOCUS és l’arrel etimològica de la paraula JOC, vol dir diversió, entreteniment, broma. També s’entén per allò que fem amb alegria, amb la finalitat d’entretenir-nos, divertir-nos o desenvolupar determinades capacitats.
És una paraula llatina amb origen indoeuropeu. Prové de *yek-, que significa dir, expressar i parlar.
Ens identifiquem amb IOCUS pel seu doble sentit:
el de la COMUNICACIÓ (per l’arrel indoeuropea) i el del JOC (per l’origen llatí).
Iocus està format per persones despertes, somiadores i lluitadores que volem habitar un món més just, digne i sostenible. Partim de la idea que l’actitud lúdica, la manera com ens relacionem i com ens comuniquem són claus per viure i conviure. És per això que volem oferir espais d’aprenentatge i relació basats en la comunicació, el joc, el respecte, la cura i la creativitat.
Darrere d’aquest projecte estem l‘Ana Pérez- Muelas López, referent de l’eix de facilitació de grups i la Sílvia Lajarin Adell, referent de l’eix educatiu i psicopedagògic. Juntes hem iniciat aquest camí amb el suport d’altres persones que ens animen, ens ajuden i amb qui col·laborem.
ANA Pérez-Muelas Lòpez
Fa més de vint anys que participo en moviments socials de diferents tipus: des de la solidaritat internacional a la lluita pels drets socials, passant pel feminisme i moltes altres causes. Els meus rols en aquests espais també han estat diversos, de vegades des de l’activisme, de vegades com a alliberada i en altres des de la col·laboració puntual.
Arran de la meva etapa com a professora de secundària se’m va despertar una forta inquietud per l’educació, per les diferents mirades entorn d’aquesta, per l’organització dels grups d’aula, per les relacions entre l’alumnat, entre el professorat, entre l’alumnat i el professorat… Aquestes inquietuds em van portar a començar-me a formar en FACILITACIÓ DE GRUPS. En un primer moment ho vaig fer molt enfocada en l’àmbit educatiu i més endavant entrant-hi amb més profunditat i des d’una mirada més global.
Sempre he tingut un gran interès en allò social, en el tracte amb persones i en el treball en equip.
SÍLVIA Lajarin Adell
Des de ben joveneta entusiasmada per l’EDUCACIÓ; conscient de l’impacte que té sobre les persones i de com aquesta pot ser una eina emancipadora i de transformació social. Tinc el primer contacte en el món educatiu com a monitora de l’esplai del barri i, des d’aquell moment, ja fa gairebé trenta anys, segueix el vincle amb l’educació.
Educadora infantil, educadora social, màster en psicopedagogia, especialista en joc i en acompanyament als processos d’aprenentatge i desenvolupament integral. Fa més de divuit anys que treballo, investigo i continuo aprenent en l’àmbit de la criança i l’educació activa, respectuosa i lliure. Continuo interessada a aprofundir en el coneixement de les etapes maduratives, els processos d’aprenentatge i, en les claus per construir relacions educatives que afavoreixin l’aprenentatge i el desenvolupament harmònic de les persones i els grups.
Els anys d’experiència i la meva consciència politicosocial, m’han dut al convenciment de: la importància vital del joc, la creativitat, el contacte amb la natura i de les relacions respectuoses i de cura, per educar i construir un món més just, inclusiu, digne i sostenible.